Affaldets vej fra festival til fjernvarme er ikke uden bump

24. aug 2018, 10:32 - Slagge er restproduktet efter forbrænding af affald. Her fylder telststænger en del i ugerne efter festivalen.

Smukfest er for nylig overstået, og de glade festivalgæster er hjemme igen. De sidste rester fra festen – affaldet – er også efterhånden nået til deres endestation. Hos Renosyd er man nemlig nu i fuld gang med at behandle de omkring 500 tons affald, festivalen genererer. En god blanding af plastickrus, tandbørster, efterladt tøj og telte har enten allerede fundet vej til ovnen eller ligger klar til at blive brændt og omdannet til fjernvarme og el.

Håndteringen kræver god planlægning
Det er store mængder affald, der kommer ind. Gennemsnitligt 500 tons, hvilket svarer til vægten af over 300 små personbiler.

Med årene har de to driftsledere i Renosyds energianlæg, Anders Schjødt og Anders Matthiesen, gjort sig erfaringer med, hvilke særlige udfordringer der typisk følger med i slipstrømmen på byens største fest. Og hvordan de skal håndteres.

– Meget af affaldet er af en type, der giver udfordringer for anlægget. Tag telte, for eksempel. Stoffet er lavet af brandhæmmende materiale og har det samtidig med at vikle sig ind i akseldelene på den neddeler, der skal findele affaldet. Stængerne af metal ligger efter afbrænding tilbage som slagge uden nogen reel værdi, fortæller Anders Schjødt.

Erfaringen er, at festivalaffaldet skal blandes op med andet affald. Derfor er proceduren, at Renosyd lægges det besværlige festivalaffald ’på lager’ i Skårup, og at man over nogle uger doserer det sammen med det almindelige restaffald, så det får en god forbrændingskvalitet.

Vådt vejr giver mere affald
Vejret har også betydning for affaldskvaliteten – og mængden.

- Det regnede en del ved festivalens afslutning, og det kan vi mærke. Vådt, sammenpresset affald brænder bare ikke særlig godt. Og der er nok også en tendens til, at mere campingudstyr bliver efterladt på pladsen ved afgang, når det først er blevet vådt, siger Anders Matthiesen.

Han benytter lejligheden til at skyde en lille opfordring ind til dem, der om et års tid igen står klar til at indtage Bøgeskoven:

- Det er fest og farver, der er i fokus, når man er på festival. Og sådan skal det være. Vi vil alligevel opfordre festivaldeltagere til at tage alt det grej, man har haft med sig, med hjem igen. Meget af det kan jo fint genbruges, hvilket er bedre for både miljø og pengepung.

En grønnere festival er en smukkere festival
Helt i tråd med denne opfordring og med Renosyds vision om at gøre affald til værdi, tilbød Smukfest i år gæsterne at forlade festivalen med ekstra god samvittighed, da man i en bod kunne donere sit telt til hjemløse.

I det hele taget er bæredygtighed en kerneværdi for Smukfest, og det udmøntede sig i flere konkrete tiltag. Blandt andet havde festivalen indgået samarbejde med Aura Energi for at reducere elforbruget og sikre mere ’grøn strøm’. Smukfest havde etableret et campingområde, Skovlunden, hvor gæster selv holdt området rent for affald – hjulpet på vej af genbrugsguider og en velordnet sorteringsstation. Og ved festivalens afslutning blev overskudsmad doneret til Fødevarebanken for at reducere madspildet.