Vi skal være danmarksmestre i sortering

24. aug 2018, 12:41

Vi har et ansvar for, hvilken verden vi efterlader til de næste generationer. Det mener Arne Jensen, der selv gør alt, hvad han kan, for at sortere korrekt og genbruge mere.

 

- De her grillbriketter kan sagtens bruges igen en anden dag. Når vi kun er mig og min kone, rækker det fint til at stege et par bøffer mere, siger Arne Jensen, mens han viser mig de lysegrå kul i den lille grill.

Vi er i et rækkehus i Skanderborg. Her bor Arne sammen med sin kone Elinor. Han er meget optaget af at genbruge, hvad genbruges kan, ligesom korrekt affaldssortering fylder en del i hans bevidsthed og hverdag. Faktisk er der næsten gået sport i det.

- Jeg bruger for eksempel kogevandet fra kartoflerne til at vaske emballager med, inden de smides ud, siger Arne Jensen.

Og han har ambitioner på kommunens vegne:

- Vi skal da være danmarksmestre i sortering. Det vil jeg i hvert fald gerne medvirke til!

Spørger om hjælp og bliver klogere
Arne mener ikke, det er så svært eller besværligt at sortere i forskellige typer affald, når man først har vænnet sig til det. Og er han i tvivl, er han ikke bleg for at spørge eksperterne. Enten sender han en mail til Renosyd eller spørger genbrugsvejlederne ude på genbrugspladsen.

- Jeg stod med det her havebord, som både indeholder træ og jern. Og hvad gør man så? Her fik jeg at vide, at fordi der er mest jern i, skal det i containeren til jern. Og at det er ok, fordi træet brænder op, når jernet smeltes om. Så det var jo et godt tip, jeg kan bruge en anden gang, hvor jeg står med et lignende møbel, fortæller Arne.

Plastik i havene giver lyst til at handle
Billeder på tv af plastik-øer i Atlanterhavet og hvaler med bugen fuld af plastik. Arne bliver berørt af at se de tydelige konsekvenser, det har for miljøet, når vi mennesker handler ubetænksomt og for eksempel smider plastik i naturen. Og det giver ham lyst til at gøre noget.

- Det kan nok ikke ændre det helt store, at jeg tænker på at sortere korrekt. Men alligevel. Lidt har også ret, og jeg mener, vi alle har et ansvar for, hvilken verden vi efterlader til de næste generationer.

Et godt eksempel på, at Arne Jensen handler efter holdning, er, at han som oftest samler en dåse eller to op i naturen på sine jævnlige løbeture. Og faktisk kan finde på at lægge ruten, så han kommer forbi de steder, hvor der typisk er efterladt skrald, for dernæst at runde en skraldespand.

At hans fiskemand insisterer på at pakke fisken ind i to plastikposer på grund af hygiejnemæssige forhold har Arne Jensen accepteret. Selvom han helst så, det kun var én pose.

- ­Men så skal den ekstra pose også gøre nytte. Jeg gemmer dem og bruger dem som høm-høm-poser, når jeg passer hund.

Arne genbruger sine poser. De små fra fiskehandleren er gode til hundelufterturen.

 

Det skal være nemt
Arne må siges at være i superligaen, når det gælder affaldssortering. Men han er godt klar over, at ikke alle kan gå til opgaven med samme ildhu.

- Jeg er jo pensionist nu og har god tid til at gøre mig umage med det. Sådan var det ikke tidligere, da jeg arbejdede meget. Der har jeg da sikkert smidt meget i restaffaldsspanden, som ikke burde være der. Så det er vigtigt at indrette affaldsordningerne, sådan at det er nemt at gøre det rigtige, hvis vi også skal have de travle familier med, pointerer han.

Mindre affald – mindre spand
Arne og hans kone Elinor kan mærke, at deres øgede bevidsthed omkring at minimere brugen af emballage og sortere husholdningsaffaldet efter forskrifterne har betydet, at de genererer mindre affald. Helt konkret ved, at de nu er gået en størrelse ned i beholder til restaffald.

­- Det er rart at se en synlig effekt af indsatsen. At vi så også sparer 118 kroner om året, fordi vi kan nøjes med en mindre affaldsbeholder, er jo ikke så skidt endda, siger Arne Jensen.