Kvashegn i Odder nedbringer affaldsmængden med 100 ton

25. aug 2021, 11:33

Renosyd har reduceret kommunens årlige affaldsmængde pr. borger med 4 kg ved ét enkelt greb. De byggede Danmarks største kvashegn, som kan rumme godt 100 ton haveaffald.

 

Renosyd byggede i juli måned et kvashegn sammen med Odder Kommune og Økologiens Have for at sikre mere biodiversitet i Odder, og for at knække kurven med de stigende affaldsmængder.

”Haveaffald er super godt affald, fordi det kan genbruges. Så selvom det er smart at lave det til kompost, så er det endnu smartere, hvis man kan spare behandlingsprocessen og putte det i et kvashegn. Samtidig sparer kunderne også en masse ture til genbrugspladsen,” siger Annemette Fuglsang, direktør i Renosyd.

 

Der er plads til mere!

Hegnet, som blev etableret i juli, er nu allerede fyldt, så derfor udvides det med yderligere 45 meter. Så er der plads til haveaffald som grene og kvas fra efterårssæsonen.

”Vi har kun bygget ét kvashegn. Men potentialet er stort, hvis flere begynder at bygge kvashegn. Der er store mængder vi kan flytte her. Vi er i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og en række institutioner, men vi vil også gerne snakke med grundejerforeninger, lokalråd og andre,” siger Annemette Fuglsang.

Hver eneste borger i Odder Kommune har reduceret deres affald med 4 kg om året ved at bidrage til det fælles kvashegn på Rørthvej. Det taler direkte ind i Renosyds målsætning om at reducere den samlede affaldsmængde pr. borger.

”I øjeblikket går det den forkerte vej – affaldsmængderne stiger! Det er et kæmpe problem. Derfor lægger vi i Renosyd en aktiv indsats for at inspirere og motivere borgerne til at producere mindre affald, og her er haveaffaldet et godt sted at starte,” siger Kresten Bjerre, næstformand i Renosyd.

 

Byg dit eget kvashegn

Renosyd vil gerne inspirere borgere, grundejerforeninger, boligforeninger, lokalråd, sportsklubber og andre fællesskaber, til selv at bygge kvashegn. Derfor deler de inspiration og viden om, hvordan du laver dit eget kvashegn på renosyd.dk/kvashegn.

Kom forbi med kvas og grene til det store kvashegn på Rørthvej 132 i Odder i weekenden d. 28. og 29. august fra kl. 10.00 – 17.00. Her deler Renosyd gode råd og gør-det-selv materiale ud til alle de fremmødte.

 

Fakta

  • Hegnet rummer 100 ton.
  • Kigger man på den samlede affaldsmængde på årsbasis for Odder er der med kvashegnet produceret godt og vel 4 kg affald mindre pr borger i kommunen.
  • Der er også en målbar økonomisk og klimamæssig besparelse ved direkte genbrug af haveaffaldet.
  • Kvashegnet er med sine 200 længdemeter og 450 m3 Danmarks største kvashegn. Odder Kommune deltager i konkurrencen om at blive Danmarks VILDESTE kommune, og det med fokus på biodiversitet. Her spiller kvashegnet en afgørende rolle.

 

Ved spørgsmål til indhold i denne pressemeddelelse, kontakt da: 
Direktør i Renosyd Annemette Fuglsang, tlf. 30 26 30 60