Ofte stillede spørgsmål - FAQ

Fluer og maddiker

Hvor og hvordan kan jeg komme af med asbest

Skal jeg afmelde mine beholdere, når jeg fraflytter et hus?

Mit hus står tomt – hvad gør jeg?

Hvordan ændrer jeg beholderstørrelse?

Hvorfor må der ikke komme plastikposer i emballagebeholderen?

Manglende SMS

Hvorfor er min beholder ikke blevet tømt?

 

Fluer og maddiker

Er du uheldig og har fået uønsket liv i form af fluelarver (maddiker) i beholderen til restaffald, er det godt at vide, at de er uskadelige, selv om de er ulækre – men du kan også gøre noget for at undgå problemet.

Helt grundlæggende skal man sørge for, at man smider affald, der kan rådne, i en tætsluttende plasticpose, inden man smider det ud. Man skal især være opmærksom på at pakke kødaffald og bleer grundigt ind, for begge dele tilbyder helt optimale forhold for maddikerne. Jo mindre luft der er omkring affaldet, jo bedre er det også. Maddiker elsker fugt, så det er uhyre vigtigt at holde din beholder tør indvendigt.

  • Undgå at komme madaffald direkte i spanden. Put det i en pose og slå en dobbeltknude på, så fluerne ikke har adgang til affaldet. Sørg for at madaffald er dryppet godt af, så det ikke væsker.
  • Pres ikke poserne ned i beholderen, så der går hul på poserne.
  • Kom ikke så meget affald i beholderen, at den ikke kan lukkes – hold låget på din beholder omhyggeligt lukket. Har du i en periode mere affald, end beholderen kan rumme, kan du købe en kode til ekstra affald her på hjemmesiden eller i vores app. Koden sætter du på en sæk med dit ekstra affald, og renovationsbilen tager den så med ved næste tømning. 
  • Fjern madrester og væsker, der er sivet ud i beholderen. Spul f.eks. beholderen med haveslangen. Undgå så vidt muligt at anvende sæbe eller andre kemikalier, da du jo skal af med spildevandet bagefter. Lad beholderen tørre helt, inden du tager den i brug.
  • Brug eventuelt en foringssæk i din beholder til restaffaldet. En foringssæk er en tynd plastsæk, der kan købes i forskellige størrelser, så den passer til din restaffaldsbeholder. Du kan købe foringssække på vores webshop. Foringssække forhandles også i bl.a. byggemarkeder. Foringssækken holder din beholder ren indvendig, og bliver tømt ud sammen med det øvrige indhold af beholderen. Foringssækken er ingen garanti mod fluer og maddiker, som fortsat kan komme i uemballeret madaffald, men foringssækken reducerer både flueproblemet og rengøringsbehovet væsentligt.
  • Placer så vidt muligt din udendørs affaldsbeholder på et køligt og skyggefuldt sted.
  • Inden for i køkkenet er det en god ide at få en skraldespand med låg der lukker tæt. Maddiker kan nemlig også stamme fra køkkenaffaldet under vasken. Har en flue besøgt din køkkenaffaldspose, så kommer æggene videre med ud i beholderen, og der kan de så udvikle sig til næste tømning. Husk også at spyfluer hurtigt kan lægge æg i madaffald, hvis det står frit fremme på havebordet eller altanen natten over efter en hyggelig grillaften.
  • Skulle du alligevel have fået maddiker i beholderen, kan du efter tømning spule beholderen over med vandslangen. Hvis du vil være helt sikker på at slå de sidste maddiker ihjel, kan du skylle efter med kogende vand. Sørg for at beholderen tørrer helt inden brug.

Flere fakta og tips


Skal jeg afmelde mine beholdere, når jeg fraflytter et hus?

Nej, dine beholdere skal ikke afmeldes, når du fraflytter dit hus. De følger med de nye ejere.

Det eneste du skal afmelde er din betalingsserviceaftale i banken, hvis din regning bliver betalt via Betalingsservice.  

Det skyldes, at betalingerne er knyttet til ejendomsnummeret og fortsætter, indtil du selv aktivt sletter betalingen (i nogle netbanker hedder det at "afmelde").

Det er ikke tilstrækkeligt at afvise betalingen, da det kun gælder for denne ene regning. Du kan enten selv slette aftalen via netbank, når du sælger, eller få din bank til at hjælpe. Det er kun dig som ejer af ejendommen, der kan afmelde og tilmelde betalingsserviceaftaler i din bank.

Renosyd har ikke adgang til dine bankoplysninger, og kan derfor ikke gøre det for dig. Husk i øvrigt også at få ejendomsmægleren til at medtage renovationsudgifterne i slutopgørelsen.


Mit hus står tomt – hvad gør jeg?

Du kan ikke undgå at betale for det genbrugspladsgebyr, som er knyttet op til matriklen. Vi kan afmelde renovationen, hvis huset har stået tomt i min. 6 måneder. Dette skal dokumenteres ved en skriftlig henvendelse til via Mine affaldsløsninger


Hvorfor må der ikke komme plastikposer i emballagebeholderen?

Sorteringsanlægget kan simpelthen ikke sortere materialerne fra hinanden, hvis der f.eks. er plastikposer i beholderen. De små ting og glasskår bliver viklet ind i den bløde plast, og så er det ikke til at sortere fra hinanden igen.

De hårde plastikbøtter, som du smider i emballagebeholderen, sorterer vi fra andre materialer ved at puste på dem med luftdyser. Det kan ikke rigtig lade sig gøre at blæse plastikposer og anden blød plast af sorteringsbåndet med den teknik.  

Det er derfor, at du ikke små smide poser i emballagebeholderen.


Manglende SMS

Renosyd tilbyder at sende påmindelser til dig for, hvornår du næste gang får tømt. Det er en service du frivilligt kan tilmelde dig.

Tilmeld påmindelser for næste tømning

Vi gør opmærksom på, at uanset om du er tilmeldt SMS, e-mail eller push-beskeder, så er dette kun en ekstra service. Det er stadig dit eget ansvar at holde dig ajour med tømmekalenderen i app'en eller selvbetjeningen her på renosyd.dk.

Min selvbetjening og tømmekalender

Der kan ske nedbrud hos både vores og borgernes teleudbyder, og derfor kan der forekomme udfald, men dette er yderst sjældent. Hvis der af den ene eller anden grund ikke kommer en påmindelse dagen før din tømning, skal du kontakte os, så vi kan finde en løsning.


Hvorfor er min beholder ikke blevet tømt?

Der kan være flere årsager til det, men ofte er det fordi beholderen ikke er sat frem til skel eller fordi emballagen er fejlsorteret. Ved en fejlsortering af emballage vil chaufførerne sætte en hænger på spanden og afkrydse, hvad der er problemet.

Hvis du af andre årsager ikke får tømt, skal du oprette en henvendelse via vores hjemmeside under Klager og reklamationer