Gå til sidens primære indhold
Primært indhold begynder her

Institutioner

Få hjælp til sorteringen

Et vigtigt bidrag for fremtiden

Sortering af affald i kommunale institutioner er et vigtigt bidrag til Skanderborg og Odder Kommunes mål om, at vi skal genbruge og genanvende flere ressourcer i fremtiden.

Det er nemlig godt for miljøet, klimaet og humøret.

Institutioner

På siderne her kan du finde inspiration og materialer til at komme rigtig godt i gang med at sortere affald i jeres institution.

Find blandt andet en guide til, hvordan I kommer godt i gang med sorteringen. Find også plakater til at printe og sætte op over jeres affaldsbeholdere.

Plakater til skoler, børnehaver m.fl. om sortering.

Plakater til øvrige institutioner om sortering.

Børn er fremtiden

Børn og unge er fremtiden. Derfor er det vigtigt, at de bliver klædt godt på til at forstå, hvad bæredygtighed og ressourcer er, og hvordan det er en del af vores hverdag, f.eks. når vi sorterer affald. Ved at involvere børn og unge i temaet gennem leg, opgaver og sjove aktiviteter i blandt andet børnehaven og skolen, får de både viden og gode vaner, som de også kan tage med hjem.

I listen herunder finder du forskelligt undervisningsmateriale og inspiration til aktiviteter med børn og unge.

Inspiration

Undervisningsmaterialer og aktiviteter

affald.dk

Her finder du leksikon, ordbog quiz og andet sjov om det, vi smider ud. Se for eksempel, hvordan du laver dit eget genbrugspapir.

Se mere på affald.dk

www.skanderborg.dk

I Skanderborg Kommune har forløbet Bæredygtighed i børnehøjde kørt i flere år. Konceptet henvender sig til daginstitutioner og de mindste skoleklasser. Formålet er, at børnene lærer om og involveres i bæredygtig adfærd i deres dagligdag gennem sjove aktiviteter, leg og kommunikation. Klik på linket ovenfor, her er samlet mange idéer og materialer fra forløbet, som alle frit kan bruge.

Se mere på skanderborg.dk

havmiljøvogter.dk

Havmiljøvogterkampagnen ønsker at engagere landets skoleelever i at lære om havmiljøet og om, hvordan vi kan holde strandene fri for havfald. Her findes inspirationsmateriale og praktiske værktøjer i et klassesæt (henvendt til 4.-6. klasse), der inspirerer til handling og giver en god baggrund for en spændende dag ved stranden.

Se mere på havmiljøvogter.dk

skodanet.blogspot.com

På Skodanet, et teknisk og pædagogisk netværk for affald og genbrug på skoler og daginstitutioner, kan du finde forskning om affaldspædagogik, læremidler mm. til brug i skoler og daginstitutioner.

Se mere på skodanet.blogspot.com

dåserydderen.dk

Du kan tilmelde dig og din klasse til at samle dåser og lære om miljø og genanvendelse på en sjov måde. Og man kan vinde præmier ved at være med i kampagnen. Hjemmesiden rummer masser af nyttig og sjov viden om dåsegenbrug, og du kan spille løs i Dåsebutikken.

Se mere på daaserydderen.dk

stopspildafmad.dk

Masser af mad ender i skraldespanden i stedet for at blive spist. Kampagnen giver gode råd om, hvordan vi undgår det.

Se mere på stopspildafmad.dk

skoveniskolen.dk

Skoven i Skolen er et undervisningsprojekt om udeskole, som giver lærere og elever mulighed for at flytte undervisningen ud i skoven, til søen, kysten, det åbne land – eller ind i byens rum.

Via hjemmesiden formidler de praktiske ideer til faglig undervisning i natur og kultur – og teoretisk viden om, hvorfor udeskole er vigtigt.

Se mere på skoveniskolen.dk

grønskole.dk

Grøn Skole er Danmarks største undervisningsprogram indenfor bæredygtighed, miljø, natur og friluftsliv. Kom med i vores grønne netværk sammen med andre grundskoler, efterskoler, gymnasieskoler, erhvervsskoler, FGU’er og campus. Sammen gør vi en forskel.

Se mere på groenskole.dk

emu.dk

Startstedet på nettet for alt om undervisning og uddannelse. EMU er for elever og lærere i grundskolen, de gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelserne og seminarierne samt andre interesserede i undervisning.

Se mere på emu.dk eller siden /hvad gør du med affaldet

verdensmål.org/verdenstimen

Verdenstimen giver børn og unge over hele kloden mulighed for at lære om Verdensmålene og sikre, at de bliver opfyldt. På Verdenstimen kan du finde en samling af introduktionsmaterialer om Verdensmålene og inspirerende sider til at komme i gang med undervisning i den bæredygtige undervisning. Der er også gratis undervisningsmaterialer og aktiviteter målrettet forskellige fag og klassetrin.

Se mere på verdensmaal.org/verdenstimen

affaldsindsamlingen.dk

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings indsamling af affald i naturen. Find undervisningsmaterialer til alle klasse- og alderstrin her.

Se mere på affaldsindsamlingen.dk