Stig har været i praktik i Værdicentralen

I 2023 begyndte Stig Bjørn Hansen i et afklarende praktikforløb i Værdicentralen Odder. Han kom fra en langtidssygemelding og begyndte med seks arbejdstimer om ugen. Stille og roligt nåede han op på 29 timer, fordi arbejdet er godt for en hjerne, der er blevet lidt slidt.

37-årige Stig Bjørn Hansen havde læst om Værdicentralen i lokalavisen, da han ringede til sin sagsbehandler for at høre, om det kunne være et sted til et praktikforløb. Kort efter begyndte han i opfyldningen i Odder, og det gik godt.

“Det er let omsætteligt arbejde. Varer kommer ind, bliver shinet op og sendt videre. Det er meget håndgribeligt. Og så er det også givende for en neohippie som mig at bidrage til mere genanvendelse”, smiler Stig, der tidligere har arbejdet som socialpædagog i knapt 10 år.

Dengang var hans dage fyldt med møder og deadlines og ting, der lige skulle presses ind. Han skulle hele tiden analysere og vurdere. Meget var uforudsigeligt. Og det har sat sine spor. I Værdicentralen er der overvejende ens dage. Opgaverne er afgrænsede, og det er tilfredsstillende, at de bliver afsluttet, synes Stig.

“Det er godt for en hjerne som min, der er lidt slidt. Og det har helt klart medvirket til, at det er gået så godt for mig. Forudsigeligheden og så de mennesker, der er her”, fortæller Stig.

For Stig har Værdicentralen føltes tryg fra dag et. Det er noget med kollegernes måde at være på. Der er plads til at snakke, hvis noget er svært, men også plads til at lade være og få noget fra hånden. Og så er der tillid til, at man gør det godt.

Stigs praktik i Værdicentralen er snart forbi. Det er han ked af, for han har været glad for den. Faktisk kan han ikke forestille sig, at det var gået lige så godt for ham et andet sted.

“Du kan sige, at min dagligdag her i Værdicentralen er blevet en metafor for hele praktikken. Varer kommer ind, bliver shinet lidt op, og så skal de videre”, smiler han.

I Værdicentralen Skanderborg og Odder har et rekordstort antal mennesker været igennem praktikforløb, og i 2023 har de været med til at håndtere 646 ton genbrug.