Gå til sidens primære indhold
Primært indhold begynder her

renosyd lukker deponi og genopretning følger

Affaldscenter Skårup fungerede som deponi fra 1979 til 2022.

Ved udgangen af 2022 stoppede alt affaldsbehandling i Skårup, og vi er i dialog med Skanderborg Kommune om, hvad der skal ske med området. Grundet ny lovgivning må affaldsbehandlingen fremover ikke varetages af renosyd. Derfor skal affaldet fremadrettet sendes til behandling hos eksterne aktører. Vi sørger naturligvis for oprydning i området, og genopretning tilbage til noget, der ligner området, som det så ud, før vi begyndte at bruge det.

Affaldscenter Skårup er her, hvor historien om renosyd startede der i 1979. Derfor markerede lukningen af affaldscentret i 2022 slutningen på en æra, og fortæller samtidigt historien om, hvordan behandlingen af vores affald har udviklet sig gennem tiden. Mange husker måske, hvordan området i Skårup startede som den lokale losseplads. I dag betragter vi vores affald som en værdifuld ressource.

renosyd varetager i de næste mange år opsyn med pumpeanlæg, overvågning ift. forurening samt sikrer, at der ikke sker udsivning fra det nedgravede affald.

Deponi skilt fra Skårup.
Skårup deponi efter at de gamle anlæg er blevet fjernet og oprydningen for alvor er sat i gang 2022.
renosyds logo med de tre r'ere.

renosyd fjerner PFAS fra gammelt deponi

renosyd har fundet PFAS ved det tidligere Affaldscenter Skårup, som lukkede permanent med udgangen af 2022. renosyd samarbejder med myndighederne om at rydde op og fjerne forureningen.

PFAS-stofferne er fundet i det regnvand, som naturligt siver igennem affaldet på et deponi og efterfølgende opsamles og udledes som spildevand.

Derudover er der fundet spor af PFAS ved tilløbet til Sønderbækken nord for det tidligere affaldscenter. Der er ikke fundet PFAS i selve bækken.

renosyd arbejder på at opklare om PFAS-stofferne uden for affaldscentrets matrikel stammer fra deponiet eller ej.

Opsporing og prøvetagning

En omfattende prøvetagning er i gang i området for at lokalisere og begrænse forureningen.

Portræt af Henrik til om os siden, hvor medarbejdere portrætteres.

Vi leder grundigt for at opspore forureningen, og vi tager de nødvendige skridt for at komme problemet til livs. Samtidig har vi etableret et lokalt renseanlæg, der kan fjerne anseelige mængder af PFAS fra spildevandet, før det ledes videre til byens centrale renseanlæg.

Henrik Müller

Direktør, renosyd

Rensning med god effekt

Rensningsanlægget i Skårup kan ved hjælp af ny teknologi reducere indholdet af PFAS i deponiets spildevand markant. Teknologien står de dygtige folk fra ECT2 bag (tidligere vandrensning.com), og de har flere gode historier med sig fra andre steder i landet.

Anlægget i Skårup blev sat i drift i april 2024.

Fakta: Hvad er et deponi?

  • Et deponi er et område, hvor affald, der ikke kan genanvendes, genbruges eller forbrændes, nedgraves permanent
  • Det har været lovpligtigt for kommuner at sikre plads til deponi, så borgere og virksomheder kunne komme af med deres affald
  • I et deponi udvasker regnvand med tiden de forurenende stoffer fra affaldet
  • Det forurenede regnvand, kaldet perkolat, opsamles og renses efterfølgende
  • Et deponi har installationer, der sikrer mod udslip til det omgivende miljø
  • Det kræver en særlig miljøgodkendelse at drive deponi
  • I dag er der, grundet mere affaldssortering, ikke mange affaldstyper tilbage, der skal i deponi. Det kan fx være forurenet jord eller asbest.