Invitation til indvielse af unikt renseanlæg til fjernelse af PFAS i Skanderborg

I Skårup lige udenfor Skanderborg ligger renosyds nedlagte deponi. Ved lukningen i 2022 blev der fundet PFAS i spildevandet fra anlægget.

Det har man siden forsøgt at finde en løsning på, og nu giver et moderne renseanlæg solide resultater, der betyder, at vandet kan renses for PFAS og igen ledes forsvarligt tilbage i spildevandssystemet og i sidste ende ud til Skanderborg Sø.

Anlægget i Skårup er et at de første PFAS-renseanlæg i Danmark, og det er således en lille milepæl i dansk miljøhistorie, der giver håb om, at der også kan findes nationale løsninger til oprensning af PFAS, hvor flere nedlagte deponier i landet giver miljømæssige udfordringer.

Direktør i renosyd, Henrik Müller fortæller:

I over fire årtier var deponiet her et sted, hvor lokale og regionale virksomheder kunne komme af med det affald, der ikke kunne genanvendes eller brændes. Det var en nødvendig samfundsopgave. Desværre giver det udfordringer i dag, da der igennem tiden er deponeret affald med indhold af stoffer, som er problematiske – fx PFAS.

Med vores rensningsanlæg vil vi i første omgang sikre vores sårbare vandmiljø lokalt, men vi ønsker også at vise omverdenen og branchen, at det er muligt at sætte ind overfor PFAS-forureningen og de problemer, som er skabt af fortidens affaldsforståelse.

Invitation til indvielse af renseanlæg

Tirsdag den 20. august kl. 14.00 – 15.00 inviterer renosyd omverdenen indenfor til indvielse af renseanlægget. Pressen er velkommen. Adressen er Oddervej 75, 8660 Skanderborg.

Program

  • Borgmester i Skanderborg Kommune, Frands Fischer holder indvielsestale
  • Den ”grønne snor” klippes til anlægget
  • Præsentation af renseanlæg og teknikken bag v. Søren Nielsen, projektleder renosyd
  • Mulighed for spørgsmål, interview – samt kaffe og kage
  • Arrangementet er for fagpersoner i branchen, lokale beslutningstagere og myndigheder samt presse.

Baggrund

Deponiet i Skårup var i drift fra 1979- 2022.

PFAS er en samling af stoffer som igennem de seneste årtier er blevet brugt i mange ting lige fra stegepander til brandskum. Stofferne har været meget populære i industrien, fordi de har nogle unikke egenskaber som giver bedre produkter.

Inden for den seneste årrække er de kommet i søgelyset, fordi de er under mistanke for at være skadelige. Stofferne er også kendt som ”evighedsstoffer” fordi de ikke nedbrydes naturligt. Dette gør dem særligt problematiske, fordi de ikke fjernes i almindelige renseprocesser og ophobes i naturen. Derfor er stofferne også begyndt at dukke op i vores fødevarer og drikkevand.

I 2022 blev der konstateret PFAS i spildevandet (perkolat) fra deponiet i Skaarup. Efter et større arbejde med analyser og anlægsarbejde har renosyd nu opført et særligt renseanlæg på stedet. Anlægget fjerner PFAS fra perkolatet således, at det forsvarligt kan ledes tilbage i spildevandsystemet.

Renseanlægget har nu renset i et par måneder, og resultaterne viser, at anlægget virker efter hensigten.

PFAS-forurening er en udfordrende problemstilling ved nedlagte deponier i Danmark, og et eksempel på, at fortidens affaldsforståelse giver nutidige hovedbrud.

Miljøfarlige stoffer som PFAS forsvinder ikke af sig selv, bare fordi vi har gemt dem væk i et hul, og vi må således gøre noget aktivt og anvende anlæg med den nyeste teknologi.