Kvashegn-projekt vinder verdensmålspris

renosyd vinder Dansk Affaldsforenings Verdensmålspris 2023 med projektet ’Mere natur – mindre affald’, der inviterer institutioner og borgere til at bygge kvashegn af deres haveaffald.

Institutioner og borgere i Skanderborg og Odder kommune har det seneste år bygget flere end 40 kvashegn af deres haveaffald. Nu har renosyd vundet Dansk Affaldsforenings Verdensmålspris for kvashegns-projektet ’Mere natur – mindre affald’.

Haveaffald som ressource

I projektet inviterer renosyd institutioner og borgere til at se haveaffald på en ny måde. I stedet for at køre havens affald på genbrugspladsen, kan det i stedet gøre gavn i et kvashegn, fortæller en glad projektleder, Rikke Edberg fra renosyd:

– Vi kan allerede nu se nogle af de gode effekter ved at bruge haveaffaldet som en ressource i kvashegn. Hegnene binder CO2 i jorden, de styrker biodiversiteten, og renosyd har takket være de 40 kvashegn, der er bygget, allerede forarbejdet 1.000 ton haveaffald mindre end før – og der er flere hegn på vej, siger hun.

Kvashegn inspirerer andre

Prisen, lyder det i begrundelsen, skal inspirere lokalt og i hele affaldssektoren til at bruge verdensmålene aktivt både strategisk og i driften.

renosyds initiativ til en alternativ måde at håndtere haveaffald fremhæves i begrundelsen som et rigtig godt eksempel på, hvordan verdensmålene kan gøres operationelle. Kvashegns-initiativet vurderes samtidig at være nemt for andre at kopiere, og det kan med få midler skaleres både op og ned i format.

– Vi er meget stolte over vores mange kvashegn og den miljø- og klimagevinst, de giver. Samtidig er vi endnu mere stolte af den store opbakning og det engagement vi møder lokalt, hvor kvashegnene er opført. Det er en utrolig nærværende måde, borgerne kan bidrage til den grønne omstilling på – og det er vi glade for at kunne inspirere til andre steder, siger Henrik Müller.

Læs mere om Verdensmålsprisen hos Brancheforeningen Cirkulær