1. april: Sådan laver du din skraldespand til et spisekammer

Sommeren nærmer sig. Det betyder svirrende fluer og varme skraldespande. Normalt giver det flere klager til renosyd som henter affald i Skanderborg og Odder kommuner. For når temperaturerne stiger, vågner moder natur til live – også i dit køkken og i din skraldespand.

”Fluer er på mange måder naturens skraldemænd. Nogle arter lægger æg i gamle madrester, så deres larver kan udnytte næringen til at udvikle sig til voksne fluer. Det er en del af livets kredsløb.” udtaler renosyds Affaldsbiolog B. Jørnsen.

Gratis kogebog til renosyds kunder

Fluernes larver er også kendt som maddiker. Og selvom de er ganske ufarlige og umulige helt at undgå i sommervarmen, så kan de vække ubehag hos nogle. Derfor modtager renosyd også hvert år klager over maddiker. Men det vil renosyd nu gøre noget ved.

”Vores slogan har i mange år været at affald er værdi. Derfor har vi også besluttet at vende bøtten på hovedet – om man så må sige. Og få folk til at se, hvor værdifuld deres skrald er. ” udtaler en begejstret B. Jørnsen.

Som en del af et nyt tiltag lancerer renosyd her til foråret en ny kogebog lavet i samarbejde med lokale kokke og madkunstnere. Bogen har titlen ”Fra affald til værdi – sådan laver du din skraldespand om til et spisekammer”. Bogen deles gratis ud til alle husstande i Odder og Skanderborg.

Klar dig selv i tre dage

renosyd oplyser, at maddiker er meget næringsrige. Og det er godt nyt i usikre tider. Det anbefales nemlig at man skal kunne klare sig selv i tre dage, hvis katastrofen rammer os. Derfor er mange gået i gang med at opbygge store lagre af mad derhjemme. Men det er slet ikke nødvendigt. Din affaldsbeholder kan nemlig forvandles til et spisekammer i krisetider.

renosyd har sammen med en række beredskabsparate borgere testet forskellige tiltag. Her er top fire over tips og tricks til at få flere proteinrige maddiker.

Top fire over tips og tricks til at få flere proteinrige maddiker:

  • Hold din spand med madaffald åben i køkkenet, så fluerne kan komme til at lægge æg (befrugtnings-centralen)
  • Lad låget på din affaldsbeholder stå åben og stil den lunt i solen (rugemor-fidusen)
  • Kast dine affaldsposer hårdt ned i beholderen så de går i stykker (slam-dunk metoden)
  • Mos poserne i bunden af beholderen med en spade eller tag skoene af, hop op i beholdere og mas det sammen indtil det er en fin grød (vingårds-tricket)

Flere gode råd

renosyd samler løbende erfaringer ind, og opfordrer alle til at dele tips og tricks. På renosyd.dk er der samlet de bedste råd og vejledninger.

Til efteråret regner renosyd med at udkomme med endnu en kogebog særligt rettet mod tidens nyeste køkkendille under titlen, ”Den grønne omstilling er også varm luft – 99 opskrifter på maddiker til AirFryer.”