renosyd sætter sammen med kendt naturvejleder fokus på sommer-kravl i din skraldespand.

Maddiker er et naturligt forekommende fænomen, som du med høj sandsynlighed vil møde før eller siden i din affaldsbeholder eller i naturen, når de højere temperaturer kommer over os. Men hvorfor kommer de, og kan man gøre noget for at minimere sandsynligheden for at møde dem? Det sætter en række østjyske affaldsselskaber i samarbejde med kendt naturvejleder nu fokus på i ny kampagne.

Når sommervarmen kommer, kan du nemt komme til at støde på de små hvide larver, når du åbner din affaldsbeholder.
Maddiker er nemlig helt naturligt forekommende i varme perioder, når spyfluer på den ene eller anden vis finder vej til affaldet.

Det sætter en række østjyske affaldsselskaber i samarbejde nu spot på i en ny fælles kampagne, der har til formål at afmystificere og fremme forståelsen for maddiker. Til den opgave har man hyret tidligere museumsinspektør fra naturhistorisk museum og selvstændig biolog Morten D.D, kendt fra flere TV-programmer. Her skal han i en række korte film på sociale medier folde temaet ud og bidrage til en bedre forståelse af maddiker, og dermed også, hvordan man kan minimere forekomsten af dem.

”Vi håber først og fremmest, at vi kan vejlede til at minimere maddiker i skraldespandene. Og så er tanken også at give mere viden om, hvorfor de kommer, og hvad de små insekter er for en størrelse,” fortæller direktør Henrik Müller, renosyd.

Det er især beholderen med koncentreret madaffald og beholderen med mad- og drikkekartoner, som fluerne er interesserede i, og her vil de kunne lægge æg med små fluelarver.

”Selvom maddiker ved første øjekast forbindes med noget ulækkert for mange, er det omvendt et helt naturligt fænomen, som vi oplever hvert år i forbindelse med, at sommervarmen kommer og temperaturen stiger. Her er sådan noget som koncentreret madaffald guf for spyfluen, der lokkes af lugten, og er der blot en lille åbning, kan man med stor sandsynlighed opleve, at spyfluer skaffer sig adgang til affaldet og lægger æg, der bliver til maddiker,” forklarer Morten D.D.

Er fluelarven imidlertid ikke velkommen som gæst i din affaldsbeholder, er der heldigvis også råd for det.

Eller nærmere tre konkrete råd til at forebygge:

  • Bind en god knude på posen – sørg for, at poserne med madaffald slutter tæt, så der ikke løber væske ud i beholderen og brug gerne to poser, hvis du er i tvivl.
  • Læg posen forsigtigt i affaldsbeholderen – undgå, at der går hul på posen ved at lægge den nænsomt i affaldsbeholderen.
  • Stil affaldsbeholderen i skyggen – sollys giver mere varme og bedre forhold til at skabe lugt, der kan lokke spyfluerne til sig. Er det muligt, er det en god idé at placere affaldsbeholderen et sted med skygge, hvor der er koldere.

Når ikke der er adgang til madaffaldet, og det ikke er sivet ud i affaldsbeholderen, er der ikke noget for fluerne at lægge æg i.

Har de små hvide ubudne gæster allerede budt sig selv velkommen i din affaldsbeholder, kan du med fordel fjerne affald fra beholderen, hælde lidt kogende vand i beholderen og herefter tømme den helt for vand og de nu afdøde larver. Lad beholderen tørre helt, inden du placerer affald i den igen.

Fakta om maddiker

  • Maddiker udklækkes typisk efter 24 timer
  • Maddiker bliver til fluer efter ca. 12 dage
  • Maddiker er ikke farlige (dog sundhedsskadelige, hvis man spiser dem)
  • Maddiker er naturens skraldemænd, som rydder op – og bliver derefter føde for andre dyr
  • Maddiker er ideel føde for fx høns eller som madding på fisketuren